torsdag 12. mars 2009

øko-myter - kildekontroll og MandagMorgen

Tankesmien MandagMorgen og Aftenposten har gått på en aldri så liten smell i deres lille epistel om klima, miljø og "myten om økologisk jordbruk og mats fortreffelighet":

*********************************************************************************
- Pinlig for Bioforsk

12.03.09 07:20 - Som det fremkommer i bladet Dagligvarehandelen har Yara gjennom flere år gitt støtte til forskningsprosjekt på Apelsvoll. Det er denne forskningen som har vært brukt som grunnlag for kritikken mot økologisk landbruk, som ble presentert av blant annet Aftenposten 23. februar. - Den økologiske fellesorganisasjonen Oikos er sjokkert over at denne informasjonen ikke kom frem da saken ble presentert, sier daglig leder Reidar Andestad.

Yara er et av verdens største kunstgjødselselskap og er blant de som vil tape mest på omlegging til økologisk landbruk.

- Det må være forskningsetisk stryk av Bioforsk Øst å gå ut med informasjon om resultater fra slik forskning og ikke samtidig informere om at Yara er med på å finansierer dette. Forskningsrådet bør komme med retningslinjer for slik forskningsformidling. Folk må vite om forskningsresultater er basert på uavhengig forskning eller betalt av.
*********************************************************************************

Ikke at det var noen overraskelse at det VAR slik - mer overraskende er det jo at ingen i tankesmien MandagMorgen kom på å sjekke hvordan det egentlig var med finansieringen av Bioforsks virksomhet - spesielt på Apelsvoll.

Dette er vel egentlig mest pinlig for MandagMorgen? De tar mål av seg å være premissleverandører til norsk næringsliv og norske beslutningstakere - en såpass opplagt link / mulighet blir det kanskje vanskelig å finne en god forklaring på hvorfor ikke ble sjekket opp i i ettertid? Det skal tross alt bare publiseres noe en gang i uken der i gården...
At Randi Kvåle Iversen i Aftenposten ikke gjorde så mye annet enn å sluke MandagMorgen rått er kanskje først og fremst Aftenspostens ansvarlige redaktørs problem.
Et sitat er et sitat.
Hva desken i Aftenposten tenkte på søndag 22.2. er kanskje heller ikke godt å forstå seg på i ettertid...

Det er tydelig at norske journalister (eller redaktører?) er blandt de mest autoritetstro i verden. Er det så lurt da?

Vi gleder oss til å lese A-magasinet om norsk forskning, økologisk mats fortreffelighet, norske myndigheters prioriteringer ift folkehelse, kunnskap og miljø og økologi. Eller er det VG som tar denne?

Ingen kommentarer: