onsdag 7. mars 2007

Økologisk mat - miljøvennlig mat?

Det er gode tider for miljøbevegelsen - det er ekstremvær og varmt i været.
Media hauser opp både Siv Jensen og andre Jens-er i deres umettelige jakt etter medieoppmerksomhet :)

Økologisk mat blir først ordentlig økologisk når den kommer fra et jorde eller et bakeri ikke så langt borte fra deg. Miljøgevinsten ved økologisk jordbruk blir fort usynlig dersom maten skal reise langt før du får nyte den.

Så merkelig det faktisk kan høres så kan det være med miljøvennlig og dermed mer økologisk å spise kortreist mat istede for økologisk mat. Dersom valget står mellom salat produsert i Vestfold - med bruk av kunstgjødsel - eller økologisk salat fra Spania / Israel / Egypt,- så er det - transport og lokal forurensing tatt i betraktning - mer miljøvennlig for oss som bor i Norge å spise salaten fra Vestfold. Salaten fra sydeuropa / midtøsten er ofte fløyet (!) til Norge - og DET er ikke spesielt miljøvennlig! I tillegg kan miljøet rundt den økologiske gården være såpass forurenset at selve salaten er like "giftig" som den norske kunstgjødsel salaten.... Godkjenning av økologisk frukt og grønt er kun rettet mot produksjonsmetodene og innstasnidlene (gjødsel, fôr m.v.) - ingen kontroll av sprøytemiddelrester, tungmetaller m.v. i selve varen utover det som all frukt og grlnt er utsatt for i Norge.

Det er mao ikke nok å vite om maten er økologisk dersom du vil handle miljøvennlig og bærekraftig - men også HVOR den kommer fra og hvor langt / hvordan den har reist.

Ingen kommentarer: